Rubrieken

* Artiestenberen 

* Cherished Teddies

* Geschiedenis

* Fabrikanten

  - Bing

  - Chad Valley

  - Chiltern

  - Dean

  - Farnell

  - Gund

  - Hermann

  - Ideal Beren

  - Joy-Toy Beren

  - Knickerbocker

  - Merrythought

  - North Ameican

  - Schuco Bears

  - Steiff

  - Lijst fabrikanten

* Info echte beren

* Liedjes

* Links

Beroemde beren

* Baloe de Beer

* Bolke de Beer

* Bruintje Beer

* Paddington

* Winnie de Poeh

* Yogi Beer

  aparte website van teddyberen.eu

Geschiedenis van Teddyberen 1902-2009

teddybearTeddyberen zijn tegenwoordig zo ingeburgerd dat het moeilijk is te geloven dat ze pas in 1902 zijn uitgevonden. Teddyberen zijn genoemd naar Theodore 'Teddy' Roosevelt, de bekende amerikaanse president, welke een groot liefhebber was van de jacht. Omdat hij tijdens een jachtpartij weigerde een dood te schieten werd in de krant een spotprent afgedrukt en kregen pluche beren de naam "teddybeer".
Gedurende vele jaren hebben de Verenigde Staten en Duitsland gedebatteerd over wie de eerste Teddy Bear maakte. Maar eigenlijk maakten beide landen de eerste teddybear.
We gaan terug naar Duitsland, naar oktober 1902, waar Richard Steiff, speelgoedontwerper voor het familiebedrijf in Giengen, een rondreizend amerikaanse circus bezocht op zoek naar een idee voor nieuw speelgoed. Tussen de circusdieren bevond zich een groep beren, die hem op een briljant idee brachten. De volgende dag maakte hij zijn eerste schets op papier voor zijn tante Margarete Steiff, die het familiebedrijf in 1880 had opgericht. Richard kreeg toestemming om een speelgoedbeer te maken, een recht op staande beer, net als een pop. Uiteraard waren er eerder al beren gemaakt, maar dat waren levensechte kopieen met echte berenhuid.
Richard's beer kon rechtop lopen. Margarete Steiff vond het een geweldig idee en Richard ging aan het werk met het ontwerpen en in productie nemen van "zijn" teddyberen.
Ondertussen, aan de andere kant van de oceaan, begon de andere helft van de teddyberen geschiedenis. President Roosevelt, op bezoek in de staat Mississippi, besloot om een dag te gaan jagen. Na een paar uren had hij nog steeds niets geschoten. Een van zijn begeleiders zag toen een verdwaalde beer, die op z'n gemak door het bos liep. Hij ving de beer, bond deze aan een bom en bracht de president er naar toe. Hier was de jachttrofee voor de president.

Maar Roosevelt was niet in staat om de weerloze beer te doden en beval hem vrij te laten. Uiteraard hoorde de pers van deze gebeurtenis. Dit inspireerde de bekende cartoonist Clifford Berryman voor een spotprent. Deze verscheen in vrijwel alle bekende kranten. De eigenaar van een kleine snoepwinkel in Brooklyn, Moris Michtom, maakt van de beer op de spotprent een kleine speelgoedbeer die hij vervolgens in de etalage zette met daarbij een bordje "Teddy's beer".
Er was zoveel vraag naar de beer dat Michtom binnen een jaar zijn snoepwinkel sloot en een speelgroedfabriek oprichte: "Ideal Novelty and Toy Co.", die nog steeds een van de grootste in de wereld is.

In Duitsland vervolmaakte Richard Steiff, onbewust van datgene wat zich in New York afspeelde, zijn ontwerpen voor een speelgoedbeer. De beer, genaamd 'Vriend Petz' werd geintroduceerd in 1903 op de Lente Speelgoedbeurs in Leipzig. Maar tot Richard's teleurstelling, scheen niemand geinteresseerd. Er wordt gezegd dat pas op het moment dat Richard zijn spullen in aan het pakken was een Amerikaanse inkoper de beer zag en onmiddellijk 3.000 exemplaren bestelde. Zo werd de Teddybeer geboren en op weg naar zijn internationaal succes.
Binnen een paar jaar waren de teddyberen verspreid over de hele wereld. Roosevelt adopteerde de beer as mascotte voor zijn (succesvolle) herverkiezing. Steiff wijzigde zijn ontwerp en gaf de beer een meer aansprekend gezicht, dat nog steeds de huidige vormgeving beinvloedt.
Terwijl de amerikaanse producenten voornamelijk voor eigen land produceerden, exporteren de duitse firma's als Steiff - en later Hermann en Bing, beers naar heel Europa. Pas tijdens de eerste wereldoorlog slaagden firma's in andere landen erin een plaats op de markt te veroveren.

Zo begon de vervaardiging van teddyberen op grote schaal in groot brittanniŽ pas rond 19915. Tot de eerste producenten aldaar behoorden J.K. Farnell, Deans Rag Book Co, en H.G. Stone & Co ("Chiltern Toys'). Later volgden Deans, Chiltern, Chad Valley Co. en Merrythought (gesticht in 1930).
Tijdens de tweede wereldoorlog kwam de productie in europe volledig stil te liggen. Na afloop van de oorlog werden er veel nieuwe Teddy-ontwerpen op de markt gebracht, samen met de traditionele beren.
Vanaf het midden van de jaren zeventig begonnen steeds meer volwassenen teddyberen te verzamelen. In het begin waren vooral de moderne beren populair, maar later werden de originele, oude beren steeds populairder. Producenten begonnen dan ook met de vervaardiging van speciale beren voor verzamelaars in plaats van voor kinderen.


Vrije vertaling naar informatie van "The teddybear Museum", Peterborough, Engeland.

 Deze website is een project van Wim Coumans